رئیس پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی در رادیو گفتگو بیان کرد
اعتماد مسئولین، کلید خدمترسانی جهاددانشگاهی در حل مسائل کلان کشور است
کمال خدایی رئیس پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی در ایام چهل و سومین سالگرد تشکیل جهاد دانشگاهی با اشاره به فعالیتهای این پژوهشکده در راستای علوم پایه کاربردی و حوزه بالادستی نفت، گاز، پتروشیمی و همچنین چالشهای زیستمحیطی گفت: سالهاست که روی مسائل زیست محیطی نفت فعالیت میکنیم. توسعه صنعت نفت طی ۱۰۰ سال گذشته چالشهای زیست محیطی را به همراه داشته است. عمده تمرکز ما روی پاکسازی، آلودگیهای نفتی آب و خاک از مرحله اکتشاف میادین نفتی تا فراورش و توزیع این فراوردهها است.
وی افزود: ماحصل بیست و چند سال تحقیقات در پژوهشکده علوم پایه کاربردی دانش فنی است که در بعضی جاها انحصاری است و ما این توان را در کشور داریم که هر نوع آلودگی نفتی آب و خاک را از آلودگیهای سطحی آب و خاک تا آبهای زیرزمینی پاکسازی کنیم. محصولات دانش بنیان متعددی در این زمینه داریم که عمده این محصولات وارداتی بودند و ما همه اینها را بومیسازی کردهایم.
وی به دیگر فعالیتهای پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی اشاره کرد و گفت: در حوزه بالادستی نفت و گاز با توجه به ماهیتی که در جهاددانشگاهی است، ما بر مباحثی ورود پیدا میکنیم که شاید دانشگاهها و یا حتی شرکتهای دانش بنیان توان انجام این پروژهها را به تنهایی ندارند. یکی از پروژههای خیلی مهمی که در بالادستی نفت و گاز داریم پیگیری میکنیم بهبود برداشت از چاههای نفت و گاز با استفاده از تکنولوژی شکافت هیدرولیکی است. این تکنولوژی معادلات انرژی جهانی را تعیین میکند.
خدایی اظهار کرد: ما در پژوهشکده علوم پایه کاربردی، مهندسی معکوس یکسری از قطعات پر مصرف صنایع پتروشیمی و بهبود کیفیت آنها را که با یکسری پوششهایی است که روی این قطعات انجام میشود، در دست اقدام داریم.
وی با بیان اینکه چون جهاد دانشگاهی، یک نهاد عمومی غیردولتی، اما حاکمیتی است بنابراین باید با سیاستهای کلان کشور همخوان باشد، تصریح کرد: در حال حاضر که داریم برنامه توسعه هفتم را در جهاد دانشگاهی برنامهریزی میکنیم با نگاه به همان برنامه است و نقش خودمان را آنجا مشخص میکنیم یعنی نیاز اساسی کشور را در آنجا باید احصا و برای پژوهش آن برنامهریزی کنیم.
خدایی درباره محصول محور بودن تحقیقات در پژوهشکده علوم پایه کاربردی توضیح داد: چون ما منابع مالی محدودی برای پژوهش داریم و با هزینههای کمی تحقیقات را به نتیجه میرسانیم، معمولاً پژوهشهایی که در پژوهشکده علوم پایه کاربردی انجام میدهیم با نگاه کسب و کاری است. یعنی پژوهش حتما باید به یک محصولی منجر شود که این محصول بتواند در بازار رقابت کند و به فروش برود و نیازی را رفع کند و یا به دانشی منجر شود که بتواند خدمات دانش بنیان ارائه کند.
وی در عین حال بیان کرد: اعضای هیئت علمی که در جهاد دانشگاهی هستند و همچنین پژوهشگران باید قابلیتهایشان متفاوتتر باشد و مهارتهای دیگری علاوه بر تحقیقی که دارند را هم داشته باشند. البته در کنارش ما ساختارهایی را داریم که آموزش ببینند چه ایدهای را باید بر رویش وقت بگذارند، و یا بر چه ایدهای سرمایه گذاری کنیم تا بتوانیم به محصولی برسانیم که در بازار خریدار داشته باشد و بتواند فروش برود.
خدایی اعتماد دولت و سازمانهای دولتی را به محصولات از جمله موانع در این حوزه دانست و گفت: چون پژوهشهایی که ما بر عهده میگیریم کلان هستند و پژوهشهایی میباشند که شاید شرکتهای دانش بنیان و یا حتی دانشگاهها بعضاً نمیتوانند در اینها ورود کنند چون تخصصهای مختلفی را میطلبد. بنابراین کسب و کار ما با دولت و شرکتهای دولتی است و وقتی برای بار اول محصولی را تولید میکنیم باید اعتماد کنند.
وی تاکید کرد: هرجا هم که به ما اعتماد کردند پاسخ خوبی را گرفتند و حتی در برنامه توسعه هفتم به دنبال این هستیم تا ماموریتهای کلان به جهاد دانشگاهی واگذار شود تا بتواند با آن نگاه محصول محوری برای کشور خدمت کنیم.
نظر شما :